UPPDATERAD 2002-07-22

Välkommen till

Vaket.nu

 

Start
Dagbok
Detta händer
Peter
Christer
Magnus
Brasfiske
Bildkåseri
Fisketips
Prylar
Gästbok
Länkar
FiskeForum

DESIGN & REDIGERING:
IM NILSSON

Tillbaka ] Öringen ] Butcher Fiske ] [ Slagnäsforsen ] Fiskehistoria från Jersey ]

Slagnäsforsen

TEXT: Peter Nilsson 

Detta var min första säsong som fiskeguide i Slagnäsforsen och allting var nytt för mig. Tidigare har jag guidat i Laisälven och jag har även sex års erfarenhet som stugvärd i Miekak, en jakt och fiskecamp uppe i hjärtat av Arjeplogs fjällvärd.

Med mitt norrländska lynne så var misstänksamheten stor mot ett vatten som låg så centralt till. Min första tanke var att fisketrycket skulle vara för högt, och att det endast låg ett norrländskt stenkast från mitt hem gjorde ju inte saken bättre. Eftersom avståndet till vattnet, inte kunde vara orsak nog till att jag inte hade fiskat där tidigare, så måste det ju bero på min stora vishet tänkte jag ödmjukt. Jag hade flugfiskat i nästan trettio år och aldrig reflekterat över att Slagnäsforsen fanns till. En fiskebror, Jörgen hade nämnt hur bra fisket var när jag tänkte efter, men det var nog bara vanligt "svammel" från en Slagnäsbo!!

Cirka en vecka efter Fiskepremiären befann jag mig nedströms gamla landsvägsbron. Det var en vacker dag men en något kraftig sidovind gjorde inte flugfisket till det enklaste. Jag hade fiskat mig uppströms och haft på ett par sikar och mindre öringar men ingen harr. Jag var för tillfället på jakt efter strömmens drottning men hon verkade lysa med sin frånvaro. 

Där jag nu stod och funderade på nästa steg, så fick jag i högra ögonvrån se den gode Henrik komma vinglande på en moped över bron. Fundersamt och lite undrande över vad detta fenomen, att se en person som var fyllda moped "gånger tre" betydde, lade jag ett vackert kast med flugan ut i strömmen. Döm av min förvåning när det blev en ordentlig vattenkaskad där flugan landat. Mothugget kom i senaste laget, eftersom bilden av den vinglande mopedfärden över bron satt kvar på näthinnan. Jag kände genast att fisken var väl stor för min klena tafs, eftersom jag endast använde 0,14`s linspets. Fisken stack iväg med en lång rusning nedför älven och jag insåg att stannade den inte snart, så var det bara att följa efter. Men efter cirka fyrtio meter stannade den upp och ruskade sig, vände och kom sakta simmande uppströms. Då den befann sig ett tiotal meter ifrån mig så gjorde den ett kraftigt hopp och sedan bar det iväg. 

Döm av min förvåning när jag nu i min vänstra ögonvrå fick se Hendrik komma "vinglandes" över nya landsvägsbron. Kunde det vara ett omen i min fiskekarriär, eller? Öringens kamp för frihet tog hastigt tag i mina tankar när den ännu en gång gjorde en lång rusning nedför älven. Till slut stannade fisken upp och började sakta simma uppströms. Jag insåg att kampen nog snart skulle vara över. Efter några hopp och kortare rusningar så kunde jag ta ett stadigt grepp bakom gälarna och lyfta upp fisken på land.

Jag satte mig ner och begrundade den vackra Bergnäsöringen där den nu låg, och mina tankar gick tillbaks till den vinglande mopedisten. Kunde det bero på honom eller?

Vem vet.

Nu kanske ni undrar hur stor öringen var. Svaret finns i fångsrapporten på slagnäs camping. Åk dit nästa sommar så får ni svaret och passa på att fiska, för efter en säsong vid forsen så kan jag bara intyga att fisket är i särklass.

P.S. Den tog på en "Smackar'n"

Skitfiske på er alla.

Peter Nilsson.

 

Allt material i denna webbplats skyddas av upphovsrättslagen och får inte kopieras utan tillstånd.

Denna site är optimerad för Internet Explorer 5.x och upplösning 1024x765