UPPDATERAD 2002-07-22

Välkommen till

Vaket.nu

 

Start
Dagbok
Detta händer
Peter
Christer
Magnus
Brasfiske
Bildkåseri
Fisketips
Prylar
Gästbok
Länkar
FiskeForum

DESIGN & REDIGERING:
IM NILSSON

Tillbaka ] Öringen ] [ Butcher Fiske ] Slagnäsforsen ] Fiskehistoria från Jersey ]

Butcher fiske

Text & Akvarell: Christer Danielsson
Det är tidigt 80-tal, tillsammans med en god vän har jag givit mig iväg på en eftermiddagstur till ån Tidan i västra götalands län. Vi har matsäck med oss, knäckebröd, kallrökt regnbåge och hemgjord potatissallad så vi kommer att må gott denna vackra maj-dag.

Vi har tänkt att bedriva ett idag räknat annorlunda fiske………….

Våra flugaskar är laddade med enbart våtflugor så det är lite svårt så här första gången, det är ju inget fiske som man vanligtvis ägnar sig åt. Jag väljer en ”Butcher”, kanske mest för att jag tycker den ser vacker ut, inte för att den liknar en fisk eller någon insekt. Fisket börjar vid en lite längre raksträcka av ån, strömmen är trög och ser väldigt inbjudande ut. Jag låter linan löpa ut och strax har min fluga nått vattenytan. Flugan följer med strömmen och jag kan se att den accelererar när hela linan sträckts ut. Inget händer, jag gör om mitt kast och flyttar mig samtidigt en meter nedströms…………..

Jag följer med spänning linans topp och känner strax en lätt darrning i spöt, ett litet nafsande men sedan ingenting. Jag står kvar på samma ställe och gör om kastet, jag står på helspänn och är beredd att agera, nu rätar linan……..och där kom hugget!

En ettrig liten öring har tagit min ”Butcher”, jag drillar snabbt in den och låter den få friheten åter. Jag fiskar mig sakta och metodiskt fram till slutet av sträckan, jag beslutar mig där för att ta en stunds paus. Matsäcken plockas fram och vi äter en välsmakande måltid. Samtidigt får vi sällskap av ännu en fiskebroder, även han utrustad med våtflugor. Tillsammans fångar vi under dagen 43 st öringar, alla utom 1 får friheten åter.

Denna öring fick sedan stå som modell för några av mina akvareller.

Så gott folk, varför inte prova en dags hederligt våtflugefiske, det kan vara mödan värt, tro mig, jag kommer aldrig att glömma denna dagen då ”Butchern” var i högform.

Christer Danielsson

 

Allt material i denna webbplats skyddas av upphovsrättslagen och får inte kopieras utan tillstånd.

Denna site är optimerad för Internet Explorer 5.x och upplösning 1024x765